Yinelenen bir sayfa içeriğinin okuyucunun dikkatini dağıttığı bilinen bir gerçektir. Lorem Ipsum kullanmanın amacı, sürekli 'buraya metin gelecek, buraya metin gelecek' yazmaya kıyasla daha dengeli bir harf dağılımı sağlayarak okunurluğu...
0530 895 6187
info@istanbuldigipazar.com
 
 
Müşteri Servisi
Mesajınız mı var
 
Emek mahallesi tomruk sokak 4/2 Odunpazarı / Eskişehir
Danışmanlık
Danışmanlık
E-ihracat ya da sınır ötesi e-ticaret, online kanallarla yurt dışından alınan siparişleri, mikro ihracat kuralları çerçevesinde müşteriye ulaştırmaktır. Bir başka tanıma göre de; bir işletme ile bir tüketici (B2C), iki işletme (B2B) veya iki özel kişi (C2C) arasında sınır ötesi online pazaryerlerinde ya da doğrudan e-ticarettir.
Danışmanlık Nedir
E-ticaretini yurt dışı pazarlara taşımak isteyen firmaların yabancı pazarlarda birçok zorluklarla karşılaşabileceğini ön görmek yersiz olmayacaktır. Bunun bilinmesi ve uygulanması gereken birçok şey var. Ancak, tüm zorluklarına rağmen uluslararası alanda online satış yapmak eskisinden çok daha kolaydır.

E-İhracatta Temel Kurallar

E-ticareti uluslararası ticaret için kullanmak isteyen firmalar, her şeyden önce sınır ötesi e-ticareti yerelleştirmeye odaklanmalıdır. E-ihracatta uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Yerel rekabet

Bölgesel rekabet, e-ihracatın başarısı için stratejik önemdedir. Sınır ötesi bir pazarda sunulan hizmet veya ürünler bir boşluğu doldururken, başka bir bölgede yerel rekabete karşı direnmek zorunda kalınabilir. Bunun için pazar araştırması yapılmalı ve fiyatlandırma ve pazar payı konusunda gerçekçi veriler elde edilmelidir. Bunun için online arama motorlarının global pazarlardaki alışveriş ve harita uygulamaları yol gösterebilir.
• Yerel ödeme yöntemleri

E-ihracatta yerel ödeme yöntemleri önemli bir faktördür. Ödeme hizmeti sağlayıcıların hangi para birimlerini kabul ettiğini; hangi durumlarda ek maliyetler çıkardıklarını öğrenmek gerekir. Bu bilgiler ödeme yönetimine göre değişebilir. Ayrıca, sınır ötesi pazarda kullanılan popüler ödeme yöntemlerini öğrenerek, bunların işletmenin sistemine entegre edip edilemeyeceğini bilmek gerekir. Ödeme yöntemlerinin, hedef kitlenin en çok kullandığı ödeme yöntemi olmasına dikkat edilmelidir.

• Yerel nakliye seçenekleri

Hedef pazarda ürün teslimatı için seçilecek nakliye kanalı tüketicinin satın alma sürecinde etkili bir güçtür. Pazar araştırmasında yerel nakliye seçeneklerinin rekabetçi olup olmadığı araştırılmalıdır. Siparişlerde sevk edilecek stokun yönetimi büyük bir yatırım gerektirir. Bu yüzden başlangıçta nakliye maliyetleri düşürülerek fiyat rekabeti sağlanabilir.

• SEO

E-ihracat için online platformları tercih eden firmalara, muhtemelen yerelleştirilmiş SEO kampanyaları sunulacaktır. Bu durumda, e-ihracat yapılan bölgede en çok aranan kelimeleri öğrenmek faydalı olacaktır. Bu pazarlarda daha fazla satmak için arama motorlarında kullanılan ifadeleri e-ihracat platformuna uyarlamak gerekecektir. Ayrıca, satışları artırmak için dijital reklam yöntemlerine de ağırlık verilmelidir.
• Müşteri hizmetleri

E-ihracatta müşteri hizmetleri, sektöre veya satışa sunulan ürün ya da hizmetlere göre değişebilir. Müşteri hizmetleri, müşteriler ve iş için önemliyse, satışları artırmak için mutlaka kullanılmalıdır. Bu süreçte uygun maliyetli bir çözüm olarak web sitesine canlı destek işlevselliği uygulanabilir. Bununla birlikte müşteri hizmetlerinin dezavantajı, ülkeler arası zaman dilimlerinin farklılığıdır.

E-İhracatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

• E-ihracatın sürdürebilirliği için yerel ticaret kurallarını detayları ile bilmek ve uygulamak önemlidir.

• Sınır ötesi pazarlarda e-ticaret yapmaya çalışan firmalar dolandırıcılara karşı dikkatli olmalıdır. Bu sebeple yerel müşteri davranışları konusunda tecrübeli ödeme kanalları seçilmelidir.

• Sınır ötesi e-ticarette tutarlı ve öngörülebilir lojistik sistemler kullanılmalıdır.

• Yerel vergilendirme ve e-ticaret kanunları ayrıntılı olarak incelenmelidir.

• Bazı sınır ötesi pazarlarda e-ticaret yapan firmalar, operasyonel süreçlerini yerel unsurlar dışında farklı kanallarla yürüttüklerinde hükümet müdahaleleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.
• Sınır ötesi e-ticarette ödeme süreçleri zorluklar içerebilir. Ürünü teslim alan müşteri ek vergilerle karşılaştığında hayal kırıklığı yaşayabilmektedir. Bu sebeple yerel vergilendirmeleri iyi anlamak ve müşterinin buna göre ödeme yapmasını sağlamak çok önemlidir. Aksi takdirde satın alma iade ile sonuçlanır ve işletmeye ve markaya zarar verir.

• Farklı ülkelerdeki pazarlara aynı şekilde davranmak hata olacaktır. Örneğin; Amerika ve Çin’in tüketici tabanı ve kültürleri çok farklıdır. Bu sebeple e-ihracatta hedef pazarın hassasiyetleri ve kültürü dikkate alınmalıdır.

• Web sitesinde yerelleştirme (lokalizasyon) yapılırken online tercüme araçları yerine profesyonel tercümanlar kullanılmalıdır. Aksi durumda kelimeler yanlış yorumlara yol açabilir.

• Ulusal bayramlar, e-ihracatın önemli başlıklarındandır. Hedef pazara uygun tatil kampanyaları düşünülmelidir.

E-ihracatta araştırılması gereken bazı sorular da şunlardır;

• Hedef pazarın zaman dilimi nedir?

• Mevsimsel ve bölgesel tatilleri hangi gündür?

• Tatiller, satılan ürünleri ve promosyonları etkileyebilir mi?

• Tüm ürünlerinizi bu konumda satabilir misiniz?

• Stok ve katlanılan nakliye masrafları ne kadardır?

• Hangi yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekir?

• İthalat vergisi, iadeler veya garantiler için şartlar nelerdir?

• Bu pazardaki satış vergileri nedir ve ne kadardır?

Son yıllarda devlet teşvikleri ile popülaritesi giderek artan e-ihracat, markalara önemli fırsatlar sunmaktadır. Geleneksel ihracata göre yatırım maliyetleri düşük olan e-ihracat, ülke içindeki ekonomik dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenen e-ticaret türüdür. E-ihracat, Türkiye’de e-ticaretin lokomotifi olabilecek kapasiteye sahiptir.